شهرت اریک ریموند بیش از آنکه بواسطه مشارکتش در توسعه کدهای برنامههای لینوکس و یونیکس و یا به خاطر کتابهای ارزشمندش نظیر The Art of Unix Programming باشد٬ مدیون پایهگذاری و گسترش مبانی فکری و فلسفی منبع باز است. او به نوعی سخنگوی جامعه توسعهدهندگان منبع باز است.
نوشتار حاضر با نام اصلی rootless root یا ریشههای بی ریشه٬ به گفته خود نویسنده با الگوبرداری از کوانهای ذن و داستانهای Gateless Gates (+) بوجود آمدهاند. از دید من٬ این نوشتارها که با دیدی فلسفی و اشراقی به مفاهیم یونیکس و نرمافزار میپردازد٬ از زیباترین تلفیقهای مفاهیم سنتی و تکنولوژیک است. حال و هوای نوشته تا حدی عرفانی و باستانی است و بنا به توصیه خود نویسنده (به بخش The Unix Koans مراجعه کنید) سعی شده در ترجمه نیز این حال و هوا حفظ شود. البته ترجمه به هیچ عنوان بدون ایراد نیست و در خیلی موارد به دلیل دانش کم من در زمینههای تخصصی ممکن است اشتباه باشد. به همین دلیل در صورتی که در ترجمه اشتباهی میبینید یا میتوانید لغات و جملات بهتر و مناسبتری را پیشنهاد کنید لطفا با نوشتن آنها در بخش نظرات به بهتر شدن مجموعه کمک کنید.
چند توضیح ساده و ابتدایی که شاید برای کسانی که چندان با یونیکس و برنامهنویسی آشنا نباشند مفید باشد:
-
Root
root به معنی ریشه در اصطلاح یونیکس به کاربری گفته میشود که دارای بیشترین قدرت و اختیار در یک سیستم باشد. در سیستمهای ویندوز به این کاربر administrator گفته میشود. نام این نوشتار نوعی بازی با این کلمه است.
-
Foo
نامی است که در هنگام صحبت از زبانهای برنامهنویسی برای یک تابع فرضی به کار میرود. در برابر آن معمولا کلمه bar به کار میرود. مثلا Foo(x) = bar . دلیل استفاده از این نام برای استاد Foo شاید نزدیکی این کلمه با لغات چینی نظیر کونگفو باشد.
-
Nubi
این کلمه تغییر یافته کلمه newbi است که اصطلاحی است رایج در دنیای یونیکس و برای کسانی به کار میرود که تازه استفاده از یونیکس یا لینوکس را آغاز کردهاند. معنای لغوی آن تازهوارد یا تازهکار است.
-
VAX
سری کامپیوترهای VAX از اولین کامپیوترهایی هستند که در دوران اولیه یونیکس (دهه ۱۹۷۰) از آنها برای توسعه سیستم استفاده میشده است. در یکی از داستانها به صورت Three pounds of VAX به کار رفته است. شاید در ترجمه به سه کیلو شمع یا موم ترجمه شود اما در اصل جایگزین کلمه flax در داستان هجدهم دروازههای بی دروازه شده است.
-
GUI
رابط گرافیکی کاربر. در واقع پوستهای است که ظاهر و عملکرد اصلی برنامه را پنهان میکند و ساز و کار درونی آن را به صورت گرافیکی برای کاربر نمایش میدهد و قابل تعامل میسازد. در دنیای یونیکس غالب نرمافزارها برای استفاده بصورت غیرگرافیکی یا متنی ایجاد میشوند و رابط گرافیکی کاربر به عنوان پوسته بیرونی و کم اهمیت در نظر گرفته میشود. برعکس در سیستمهای ویندوز٬ برنامهها غالبا از ابتدا بر اساس یک رابط گرافیکی طراحی و پیادهسازی میشوند.
-
MCSE
مدرک مهندسی سیستم مورد تایید مایکروسافت یا Microsoft Certified System Engineer. مدرکی است که از سوی شرکت مایکروسافت پس از گذراندن دورههای خاص و کسب مهارتهای مختلف به یادگیرنده اعطا میشود و خود دارای شاخهها و مهارتهای گوناگون است.
در مورد foo و bar توضیح مفصلی ارائه دادیم, میتونید بخونید:
http://ictzone.ir/2016/02/03/%D9%85%D8%B9%D9%86%DB%8C-foo-bar/